زاکانی: در مدیریت شهری نیازمند کمک اهالی دانش هستیم

تهران در حال پوستاندازی است، مشکلات تهران جز با مشارکت مردم، تکیه بر فناوری و همکاری مدیریت شهری حل نمیشود. تهران کلانشهری است که موضوعات پیچیده و درهمتنیدهای دارد. این شهر نزدیک به ۲۳۸ سال است که پایتخت ایران است و روزانه پذیرای ۳ الی ۴ میلیون نفر بهصورت سیار است. عمده توجه مردم به بیمسکنی و بد مسکنی است. در کنار این موضوع، از ۹۳۰ هزار پلاک شهر تهران بالغ بر ۴ هزار پلاک آن ناپایدار است.
تهران مرکزیت نظام اسلامی و یک نمود و الگو است چرا که هر اتفاقی که در پایتخت رخ میدهد به نقاط مختلف نیز تکثیر میشود. مشکلات تهران جز با مشارکت مردم، تکیه به فناوری و همکاری مدیریت شهری حل نمیشود. این انباشت مشکلات را از ابتدای دوره مدیریت شهری ششم مورد توجه قرار دادیم و در قالب ۴ تحول در سند پیشرفت چهارم ثبت شد. اولین تحول، ناظر به حوزه مدیریت شهری بود که از یک نهاد خدماتی به یک نهاد اجتماعی خدمتگزار تبدیل شود. در دل این مدیریت خدمت نهفته است؛ اما آنچه در قانون اساسی آمده، فراتر از یک خدماترسانی است.
مجموعه مدیریت شهری باید بتواند شهر تهران با ابعاد مختلف را اداره کند. تحول بزرگی میطلبد که کالبد شهری که سکونتپذیری در آن سخت شده به مجموعهای تبدیل شود که کار اساسی در آن انجام شود. یکی از رویکردهای ما این است که در بحث ترافیک، برقیسازی را آغاز کنیم. برقیسازی، تهران را از وضعیت اسفناک آلودگی هوا و ترافیک نجات میدهد. امروز ۳۴ درصد مردم از حملونقل عمومی استفاده میکنند؛ ضمن اینکه ۲۱ میلیون سفر روزانه در تهران انجام میشود که ۷۰ درصد آن مربوط به خودروهای شخصی است، نظم و انضباط در پیادهروها و معابر پایتخت با موتورسیکلتها بههمریخته است و یکی از وجوه برقیسازی ایجاد نظم است. هدف ما این است که ۷۰ درصد مردم از طریق حملونقل عمومی سفر کنند. در این راستا، تعداد اتوبوسها ۲.۵ برابر نسبت به گذشته افزایش پیدا کرده است.
تهران در حال پوستاندازی است. تهران یکی از خوشآبوهواترین نقاط کشور است که بهخوبی از آن استفاده نشده است.
خوشبختانه نیمه اسفندماه [سالجاری] جشن پایان مرحله اول کمربند سبز تهران را خواهیم گرفت که از سال ۱۳۶۵ شروع شده بود. میانگین دهه نود ۹۳۰ هکتار فضای سبز ایجاد شده بود. در این سه سال اخیر، مجموعاً ۶ هزار هکتار فضای سبز ایجاد شده است.
آثار بازچرخانی آب را میتوانید بر روی کاهش وقوع فرونشست ببینید؛ چرا که از چاهها استفاده نمیکنیم که باعث حادثه در تهران شود. سعی داریم با بازچرخانی، آبها به خورد زمین بروند و مناطق پاییندست تهران را نجات دهیم.
معماری شهر تهران یکی از اولویتهای ماست که باید زیرساختها توسعه پیدا کند. در نظر داریم تهران را به یک شهر هوشمند تبدیل کنیم.
ابعاد مدیریت شهری گسترده است و بهتمامی علوم نیاز دارد و باعث افتخار است که شانزدهمین جشنواره را برگزار میکنیم. دست ما به سمت اهالی دانش دراز است و نیازمند کمک هستیم. با کمک دانش میتوان مشکلات تهران را حل کرد و به اهداف مدنظر رسید.
[در این جشنواره] 18 درصد از موارد ارائه شده توسط پژوهشگران طرحهای پژوهشی، ۹ درصد مربوط به جزئیات نوآوریها است. ۶۰ مرکز علمی و ۱۰۰ نفر از اساتید تلاش کردند تا به این مرحله برسیم.
امیدواریم ماحصل تلاش عزیزان [مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران] دستمایه سرعت پیشرفت در تهران قرار بگیرد تا بتوانیم امید را به پایتخت تزریق کنیم. در پایان ضمن عرض تبریک به دلیل روز مهندس، از تمامی دستاندرکاران این مراسم تقدیر و تشکر می کنم و از آقای دکتر شمسی پور رئیس محترم مرکز مطالعات و برنامهریزی شهر تهران میخواهم این جشنواره را وسعت دهند.